Боян Рашев е водещ експерт в управлението на енергията, ресурсите и

...
Боян Рашев е водещ експерт в управлението на енергията, ресурсите и
Коментари Харесай

Експерт: Европа ще си направи харакири, ако забрани вноса на въглища от Русия

Боян Рашев е водещ специалист в ръководството на силата, ресурсите и околната среда. Представяме ви негов коментар в обществените мрежи по отношение на решението на Европейската комисия да забрани вноса на въглища от Русия.

Чудесна вест. Това на пръв взор наподобява малко по-безболезнено от възбраната на вноса на газ, тъй като малко хора се топлят непосредствено на въглища в Европа. Нека обаче забележим детайлностите:

1. Европейски Съюз е още по-зависим от вноса на въглища от Русия (48% от цялото потребление), в сравнение с от импорт на газ (41% от цялото потребление). Лошо.

2. Русия е третият максимален експортьор на въглища в света (184 млн. т. през 2019 г.), само че водещите два са извънредно надалеч, а това при въглищата има огромно значение. Освен това Индонезия и Австралия са мощно обвързани с гигантския и бързо възходящ Азиатско-Тихоокеански пазар. Лошо.

3. Индонезия, най-големият експортьор на въглища в света, забрани износа през януари, с цел да подсигурява вътрешните доставки. Всеки миг евентуално ще го направи още веднъж, тъй като интернационалните цени летят, а локалните хора там не могат да си разрешат безценен ток. Лошо.

4. Европейски Съюз внася 74 млн. т. въглища от Русия през 2019 година, а тогава въглищните Топлоелектрическа централа в Западна Европа още бяха в дълбока недружелюбност. През 2022 година обаче работят на оптимален потенциал, с цел да заместат мега-скъпия газ - през март да вземем за пример немските Топлоелектрическа централа на вносни чеврни въглища регистрират 100% скок на производството. Следователно и общото ползване в Европа е доста по-високо, т.е. още по-зависимо от импорт от Русия. Лошо.

5. Другите три релативно огромни експортьора към Атлантика - Съединени американски щати, ЮАР и Колумбия - имат несравнимо по-малък общ експорт. Те просто не могат да заместят съветските доставки. Лошо.

6. Съединени американски щати е страната с най-големите ресурси в света и теоретично би могла да затрупа Европа с въглища. Обаче през последните 15 година вложенията във въглищни мини и транспортна инфраструктура са близки до нулата. Тоест, въглища може и да има, само че те няма по какъв начин да бъдат добити и превозени към който и да е по света. Лошо.

7. Германия да вземем за пример има тъкмо толкоз ресурси на въглища, колкото Индонезия. Обаче я няма на тази карта, до момента в който Индонезия е най-големият състезател в износа. Тоест, казусът е самосъздаден и може да бъде в действителност решен единствено с вътрешен запас. Много неприятно.

И аз желая Путин да бъде ударен допустимо най-силно и войната да свърши незабавно. Ако обаче в този развой Европа си направи харакири, той няма да е най-големият губещ.

Води се гореща, а не студена война. Втората може да бъде извоювана в съревнование на безсилие с стопански ограничения. Истинската война обаче се печели с военни причини, т.е. на фронта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР